Zonder de bij minder voedselproductie

bij

De bij staat bij ons bekend als een tamelijk onschuldig insect die we af en toe tegenkomen in de tuin of op een terras. In het ergste geval veroorzaakt hij wat overlast middels een nest in de achtertuin. Wat veel mensen niet weten is dat de bij tevens een zeer nuttig dier is. Zo nuttig zelfs dat ons voedsel en de voedseldiversiteit in gevaar kunnen komen als de bijenpopulaties in de wereld de kritische ondergrens bereiken. En deze grens is bijna bereikt! De bij is verantwoordelijk voor 80 procent van de bestuivingen, waaronder die van veel soorten groenten en fruit. Men spreekt zelfs al over de terugkeer naar het karige menu van de aardappeleters, aangezien de aardappel geen bij nodig heeft.

In een aantal landen heeft de bij het momenteel erg zwaar. In Japan zijn zelfs zo weinig bijen, dat de arme boerenbevolking is overgegaan op het met de hand bestuiven van gewassen. Ook zijn er criminele bendes actief die de dieren vangen om ze daarna voor veel geld door te verkopen. Nederland is in Europa het land waar de meeste bijenpopulaties verdwijnen. Normaal gesproken sterft rond de 10 procent van de populatie gedurende de winter. Het afgelopen jaar is dit in Nederland opgelopen tot 30 procent. Er worden verschillende oorzaken van deze massale sterfte genoemd: schadelijke pesticiden, parasieten, mobiele telefonie, minder bloeiende gewassen en dus minder eten, onkundige imkers en het kweken van te grote populaties voor de honing. GLP wil natuurlijk voorkomen dat de bestuiving in Nederland ook met de hand moet worden gedaan in de toekomst.

Er zijn tal van maatregelen die genomen kunnen worden. Allereerst moet er worden overgegaan op andere pesticiden om de gewassen te beschermen. De schadelijke pesticiden moeten verboden worden. Ook kan de overheid ervoor zorgen dat er meer geld beschikbaar komt om imkers op te leiden. Zij kunnen populaties gezond houden en de invloed van parasieten verminderen. Gemeenten kunnen meehelpen door borders aan te leggen met bijvriendelijke planten. Hierbij moet rekening worden gehouden met de bloeiperioden van de planten. Ook kunnen gemeenten speciale bijenkasten plaatsen. Bedrijven die insecten uit tuinen verwijderen, hoeven de bijen niet te doden, maar kunnen ze naar deze bijenkasten verplaatsen. Tot slot kan de voorlichting van particulieren nog wat actiever worden ingezet. Als particulieren beter op de hoogte zijn van de stand van zaken, kunnen zij misschien rekening houden met de behoeften van de bij door bloeiende planten te plaatsen in de tuin.

Op die manier kan iedereen iets doen om te voorkomen om de bijenpopulaties gezond te houden en te zorgen voor vermeerdering. Hoewel alle kleine beetjes helpen, is allereerst de overheid nu aan zet. Dit probleem is te belangrijk om te laten liggen. De economische belangen zijn groot en mogen niet verkwanseld worden. De voedselproductie is erg belangrijk voor de mens. Gevarieerde voeding zorgt voor meer vitaminen en mineralen. Deze diversiteit moet daarom blijven bestaan. We moeten dus aan de slag, voordat het te laat is!

glplijn

Permanente koppeling naar dit artikel: https://groenliberalepartij.nl/zonder-de-bij-minder-voedselproductie/

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

De tijdslimiet is verstreken. Kies een andere beveiligingsvraag.