Levenslang verbod op dieren door mishandeling en verwaarlozing

stopdierenleed

Mishandeling kan ver gaan Er zijn helaas talloze voorbeelden van dierenmishandeling. De inspecteurs van de Landelijke Inspectie Dierenbescherming (LID) hebben er hun handen vol aan. Zo is een kat in een vuilniszak bij het grofvuil gedumpt, een konijn dood aangetroffen in een afgeplakte kooi, twee honden vastgebonden aan een lantaarnpaal, een vermagerde hamster met kooi en al bij het vuil gezet, zes pony’s tot aan hun knieën in de modder gehouden, drie zwaar verwaarloosde honden die maandenlang leefden tussen uitwerpselen, urine en kots en ga zo maar door….

Mensen die dieren mishandelen of verwaarlozen, zouden een levenslang verbod op het houden van dieren moeten krijgen.

Dierenbeulen die hun dieren verwaarlozen of mishandelen moeten een levenslang verbod op het houden van dieren opgelegd kunnen krijgen. Nu kan iemand dit verbod eenvoudig afkopen door de bijbehorende boete te betalen.

Dit moet anders, bepleit de GLP die het huidige houdverbod wil aanscherpen. De rechter kan mensen die hun dieren mishandelen nu maximaal 10 jaar verbieden een dier te houden. Maar eigenlijk duurt het verbod tot de boete is betaald of de gevangenisstraf is uitgezeten. De maximale celstraf is drie jaar, de maximale geldboete 19.500 euro.

In de praktijk gebeurt het echter zelden dat aan de straf een houdverbod wordt gekoppeld, stelt de GLP. “Het is nu slechts een maatregel die soms wordt opgelegd, terwijl dit in onze ogen de belangrijkste straf zou moeten zijn.” GLP vindt het ook absurd dat door het betalen van de boete het verbod komt te vervallen. “Diegene kan dan meteen weer dieren houden. Het houdverbod moet ten allen tijde van kracht blijven. Levenslang wat ons betreft. De rechter moet deze mogelijkheid krijgen en deze ook vaker toepassen.”

Het kabinet heeft onlangs een evaluatieonderzoek van het huidige houdverbod afgerond. Deze zal later in de Tweede Kamer worden besproken. GLP zal op zijn beurt de minister van Veiligheid en Justitie aan dringen op een strenger verbod.

Het vergroten van de pakkans van dierenmishandelaars hoort hier natuurlijk bij. Hierbij valt te denken aan extra maatregelen zoals een goede chipregistratie en meer prioriteiten bij het opsporen van dierenleed.

glplijn

Permanente koppeling naar dit artikel: https://groenliberalepartij.nl/levenslang-verbod-op-dieren-door-mishandeling-en-verwaarlozing/

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

De tijdslimiet is verstreken. Kies een andere beveiligingsvraag.