GLP organiseert schuldendebat op 19 april 2017

Persbericht

Schulden:

Er is een duidelijk verschil tussen schuldenaren die niet “willen” betalen en schuldenaren die niet “kunnen” betalen. Hierdoor dient er onderscheidt te worden gemaakt tussen onwil en onmacht. Dit is niet altijd duidelijk voor een schuldeiser. Wanneer er sprake is van onmacht , hoe dient een schuldeiser dan met de invordering van de schuld om te gaan? Welke verplichting heeft de schuldenaar tegenover de schuldeiser?

Wanneer er uiteindelijk een vonnis is behaald door de schuldeiser kan deze diverse maatregelen inzetten om de schuldenaar te dwingen het openstaande saldo te voldoen. Dit kan bijvoorbeeld beslag op het inkomen betreffen, maar ook beslag op de boedel. Hieraan zijn echter wel duidelijke regels verbonden, er mag geen oneigenlijk gebruik worden gemaakt van “macht” positie die de deurwaarder heeft verkregen. Wat zijn de rechten en plichten van de schuldenaar wanneer er sprake is van het recht tot beslag.

Iedereen heeft recht op zijn/haar beslagvrije voet. Deze word veelal geschat, waardoor er een hoger beslag word afgedragen. Dit brengt het voldoen van de reguliere vaste lasten in gevaar. Hoe word voorkomen dat er een te hoog beslag op het inkomen word gelegd? Is dubbel beslag toegestaan, bijvoorbeeld op het inkomen en op de toeslag? 

Schulden? Wat nu?

Wanneer er sprake is van schulden zijn er een aantal middelen die kunnen worden ingezet. Hoe word nu ingeschat wat de beste oplossing is. Kan er door de schuldenaar zelf nog naar een oplossing worden gezocht of is er hulp van buitenaf nodig. Wat zijn de voor en na delen van het aangaan van een traject waarin er hulp word verleent bij het oplossen van de schulden. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de lange intake periodes, en de dreigende financiële situatie. Afsluiting energie of een ontruiming van de woning.

We weten dat er nog genoeg mis gaat met het oplossen van de schulden. GLP gaat in dit debat kijken of het misschien nodig is voor een wetsvoorstel voor wijziging van de huidige wet omtrent schulden. Een wet  die wordt  aangepast om zorg te dragen voor een veilige en stabiele situatie voor personen die zich in een schulden positie bevinden. Is er een wetswijziging noodzakelijk om personen met schulden te behoeden voor het nog meer oplopen van schulden door algemene voorwaarden van een bedrijf c.q. leverancier.

GLP organiseert daarom een schuldendebat, waar diverse incassobureaus, bewindvoerders en beleidsmedewerkers zijn uitgenodigd om te praten hoe hun omgaan met de huidige wetgeving.

Waarom denken sommige incassobureaus dat ze boven de wet kunnen gaan staan en waarom worden schulden bij sommige bewindvoerders alleen maar groter wegens wanbeleid?

Daar wil GLP wat aan doen, vandaar dit debat.

U als burger bent natuurlijk ook van harte welkom!

Er gaat nog teveel mis bij het oplossen van schulden. GLP gaat tijdens dit debat kijken of er misschien een wetswijziging nodig is om bijv. bedrijven, incassobureaus, bewindvoerders te dwingen zich wel aan de wet te houden.  (Dit gebeurt helaas nu nog te weinig).

Wilt u als burger ook komen naar onze schuldendebat, geef u dan op voor 15 april via meldpunt@groenliberalepartij.nl

We verwachten dat het druk zal worden, dus vol is vol! Geef u dus op tijd op via bovenstaand mailadres.

Wanneer: 19 april 2017

Waar: Collectieve Ruimte ‘De Veldhoek’
Deurnestraat 40
1324 XB ALMERE

Tijd: het debat begint om 20.00 uur (deur gaat om 19.30 open)

Permanente koppeling naar dit artikel: https://groenliberalepartij.nl/glp-organiseert-schuldendebat-op-19-april-2017/

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

De tijdslimiet is verstreken. Kies een andere beveiligingsvraag.